Üdvözöllek!

Mi ez az oldal?

Ezen az oldalon a cukorbeteg kezelés részét képező diéta tervezésébe szeretném bevezetni a kedves olvasót!

Diéta tervezés

A diéta szabja meg, hányszor étkezünk egy nap, és az egyes étkezések alkalmával mennyi energiát, szénhidrátot, fehérjét, zsírt és rostot (kellene) fogyasztanunk.

Étrend tervezése

Étrend alatt egy adott napi menüt értünk, amely kielégíti a diéta tervben szereplő célokat. Például ha célul tűzzük ki, hogy egy nap 1800kcal energiának megfelelő élelmiszert fogyasztunk, napi 6 étkezésre elosztva, az a diéta terv. És az adott alapanyagok összeválogatása adja a napi étrendet.

Az étrend tervezés során alapanyagokat válogatunk össze, ebben van segítségünkre a program, amely megkönnyíti a számításokat.

Diabétesz

A diabétesz mellitus egy anyagcsere zavar, amely során külső inzulin forrásra (1-es típus) van szükség, vagy gyógyszerekkel az inzulin elválasztás serkentésére és a sejtek inzulinérzékenységének növelésére (2-es típus) van szükség.

A diabétesz kezelés három alappillére (fontossági sorrendben): diéta, testmozgás, gyógyszerek. Minden ember számára fontos az egészséges és kiegyensúlyozott étrend. Cukorbetegek számára, akik egyfajta, anyagcsere zavarban szenvednek, kiemelten fontos, hogy a megfelelő mennyiségű és fajtájú élelmiszereket fogyasszák, kezelésükkel összehangoltan.


  • Mi ez az oldal?

    Egy étrend tervező alkalmazás cukorbetegek számára, az alapvető rutin és technika elsajátításának segítéséhez.